Στρατηγική προσωπικής συστημικής επιβίωσης επιχειρήσεων κορονοιος

συστημικη-στρατηγικη-επιχειρησεων-κορονοιος

συστημικη-στρατηγικη-επιχειρησεων-κορονοιος

Εποχή Κορονοϊού: Στρατηγική επιβίωσης για τον άνθρωπο και την επιχείρηση

Πώς η Στρατηγική Προσωπικής & Συστημικής Επιβίωσης θα βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις ριζικές αλλαγές που θα φέρει η πανδημία;

Ζούμε στην εποχή του Κορονοϊού, στην εποχή της πανδημίας.
Ζούμε ένα δυστοπικό κινηματογραφικό μέλλον σε ένα παρόν που ξεφύτρωσε ένα πρωί σχεδόν από το πουθενά.

 

Ποια είναι τα νέα δεδομένα που φέρνει μαζί της η εποχή του κορονοϊού;

Αυτό αυτόματα μεταφράζεται σε δυο αναπόφευκτα δεδομένα:

  1. Ζούμε σε μια συνθήκη πρωτόγνωρη για την οποία δεν θα μπορούσαμε να είμαστε προετοιμασμένοι και στην οποία έχει αλλάξει εν μια νυκτί ριζικά ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε πια:
    • Την υγεία
    • Την κοινωνικότητα
    • Την εργασία
    • Την ασφάλεια
    • Το σπίτι μας
    • Την ζωή στο σύνολο της
  2. Θα ζήσουμε στην Μετά τον Κορονοϊό εποχή,  μια εποχή στην οποία ο κόσμος ποτέ ξανά δεν θα είναι ίδιος με αυτό που αντιλαμβανόμασταν ως οικείο, όπως θα ήταν έπειτα από έναν παγκόσμιο πόλεμο και η πανδημία είναι κοντά σε ένα τέτοιο φαινόμενο κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά.

 

Θα καταφέρουμε να προσαρμοστούμε στις ριζικές αλλαγές που φέρνει ο κορονοϊός;

Είναι φανερό ότι θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε και άμεσα και στο μέλλον σε πολλές ριζικές αλλαγές.
Εμείς οι άνθρωποι έχουμε απειληθεί ξανά στο παρελθόν και έχουμε δοκιμασμένες μεθόδους επιβίωσης.
Στην παρούσα ιστορική στιγμή μας ενδιαφέρει τόσο η βιολογική και η ψυχική μας επιβίωση όσο και η επιβίωση της κοινωνικής μας πραγματικότητας και της ικανότητάς μας να σχετιζόμαστε με ασφάλεια.
Όλα αυτά που συγκροτούν τη ζωή μας όπως την είχαμε κατακτήσει έως τώρα.

 

Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο την Εποχή του Κορονοϊού από την Μετά τον Κορονοϊό εποχή; Ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ τους;

Διαχωρίζουμε αυτές τις δυο φάσεις γιατί είναι διαφορετικές σε πάρα πολλά επίπεδα και ως εκ τούτου θα απαιτηθεί διαφορετική στάση και προσέγγιση σε κάθε φάση τόσο σε ατομικό όσο και σε συστημικό επίπεδο.

Κάποιες από τις διαφορές:

  • Υπάρχει διαφορετικός στόχος στην κάθε φάση.

Αποτελεσματική διαχείριση αρχικά του σοκ και οργάνωση λειτουργιών διαχείρισης της κρίσης στην πρώτη φάση και δημιουργία συνθηκών μετατραυματικής ωρίμανσης και επανεγκατάστασης της κανονικότητας στη δεύτερη φάση.

  • Υπάρχει διαφορετικό ψυχικό φορτίο προς διαχείριση στην κάθε φάση.

Σοκ, θυμός και άρνηση στην πρώτη φάση, πένθος και ψυχική κίνηση για αναδημιουργία και ανάπτυξη στη δεύτερη φάση.

  • Απαιτούνται διαφορετικές ατομικές και συστημικές δεξιότητες στην κάθε φάση

Ανθεκτικότητα στην πρώτη φάση έναντι Αναδημιουργίας και Ανάπτυξης στη δεύτερη φάση. (ResiliencevsGrowth).

Επίσης σκεφτόμαστε ότι για την εποχή του Κορονοϊού δεν ήμασταν προετοιμασμένοι αλλά για την μετά την Κορονοϊό εποχή είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα, μέσα στον αγώνα της παρούσας επιβίωσης και κάποια μέτρα για να μην βρεθούμε εξίσου απροετοίμαστοι.

 

Πώς μπορούμε να επιβιώσουμε ως άτομα και ως επιχειρήσεις τώρα, αλλά και στην μετά τον Κορονοϊό εποχή;

Για μια συνολική λοιπόν επιβίωση προτείνουμε Μια Στρατηγική Προσωπικής και Συστημικής Επιβίωσης που στηρίζεται και συνοψίζεται στους ακολούθους άξονες

Προσαρμογή, Ανθεκτικότητα, Εξέλιξη

(Adaptation, Resilience, Evolution)

Ως εταιρία Συστημικής Συμβουλευτικής (Systemic Consulting) πιστεύουμε σε μια στρατηγική με μια φιλοσοφία πίσω από αυτήν και ξεκάθαρους στόχους και όχι σε διάσπαρτες «συμβουλές», «do and don’ts” τα οποία μπορεί παρορμητικά να εφαρμοστούν αλλά να μην ταιριάζουν στην κουλτούρα και τις ανάγκες της κάθε ξεχωριστής εταιρίας.

Όπως ο κάθε άνθρωπος έτσι και η κάθε εταιρία έχει ένα δικό της διαφορετικό τρόπο να αντιδρά στην κρίση και ως ετούτου απαιτούνται διαφορετικοί χειρισμοί στην κάθε μια, τους οποίους δεν μπορούν να καλύψουν «γενικές συμβουλές».

Μέσα από αυτή την στρατηγική θα προτείνουμε τρόπους και μεθόδους αντιμετώπισης των αντιξοοτήτων στην Εποχή του Κορονοϊού και στην Μετά τον Κορονοϊό εποχή τους οποίους η κάθε εταιρία θα μπορεί να φέρει στα μέτρα της και να τους χρησιμοποιήσει προς το μέγιστο όφελός της.

 

Πώς η Στρατηγική Ψυχικής και Βιολογικής επιβίωσης μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο και την επιχείρηση στην εποχή (και στην μετά εποχή) του κορονοϊού;

Προσαρμογή, Ανθεκτικότητα, Εξέλιξη.

Προσαρμογή είναι η ικανότητά μας να αλλάζουμε τους τρόπους μας και τις συμπεριφορές μας σε σχέση με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας με στόχο την επιβίωσή μας και τη διατήρηση της αυτονομίας μας.

Ανθεκτικότητα (Resilience) είναι η ικανότητά μας να αντέχουμε τις δυσκολίες, να υπομένουμε τις αντιξοότητες, να αντλούμε ενέργεια από αποθέματα που δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν και να συντηρούμε την ψυχολογική μας ακεραιότητα που είναι από τα πιο σημαντικά στοιχεία στην επιβίωσή μας.

Εξέλιξη (Evolution) είναι η ικανότητά μας να αναλύουμε τη νέα πραγματικότητα και να αναπτύσσουμε νέες δεξιότητες απαραίτητες για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

 

Σχεδόν ποτέ δεν έχουμε έτοιμα όλα τα εργαλεία που θα χρειαστούν σε μια κρίση. Έχουμε όμως έμφυτη την ικανότητα να αναπτύσσουμε καινούργια και αυτή η ικανότητα είναι σημαντικό να μπει γρήγορα σε λειτουργία μετά την πρώτη ανάγνωση της κρίσης.

Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί άξονες της Στρατηγικής Ψυχικής και Βιολογικής επιβίωσης που εμείς προτείνουμε και μέσα από αυτήν θα σας προτείνουμε τρόπους και εργαλεία.

 

Προσαρμογή
Ατομικό επίπεδο

Για την προσαρμογή σε ατομικό επίπεδο, στο πως θα πρέπει ο καθένας μας δηλαδή να λειτουργεί στην καθημερινότητά του, δίνουμε μια βασική κατευθυντήρια αρχή (Basic Guiding Principle) μέσα από την οποία ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει τους δικούς του κανόνες και το πλάνο προσαρμογής.

Η αρχή αυτή καθώς μιλάμε για μια απειλή υγείας προέρχεται από τον χώρο της ψυχονευροανοσολογίας.

Γνωρίζουμε ότι το ήπιο και συνεχές άγχος προκαλεί ανοσοκαταστολή, δηλαδή μειώνει την «ισχύ» του αμυντικού μας συστήματος, του ανοσοποιητικού.

Επίσης γνωρίζουμε ότι η ευχαρίστηση προκαλεί ανοσοδιέγερση, δηλαδή αυξάνει την «ισχύ» του αμυντικού μας συστήματος, του ανοσοποιητικού.
Η βασική κατευθυντήρια αρχή που εμείς προτείνουμε είναι στο βαθμό που είναι δυνατό η προσαρμογή της ζωής μας με έναν τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να έχει «χαμηλό στρες και αυξημένη ευχαρίστηση».

Αυτή η στάση βοηθάει και σε άλλα επίπεδα προσαρμογής στην παρούσα συνθήκη:

  • διευκολύνεται η προσαρμογή σε μια συνθήκη στην οποία οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν κλεισμένοι σε ένα σπίτι για πολύ καιρό, πέρα από το συνηθισμένο τους πρόγραμμα
  • διευκολύνεται η προσαρμογή σε μια συνθήκη στην οποία οι άνθρωποι πρέπει να συνεργαστούν με καινούργιους τρόπους και από απόσταση με όποια δυσκολία και ματαίωση μπορεί να έχει αυτό
  • διευκολύνεται η επικοινωνία
  • μειώνεται η πιθανότητα για συγκρούσεις

Συνολικά διευκολύνεται η προσαρμογή των συστημάτων σε νέα δεδομένα και βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων του συστήματος με γνώμονα την προσαρμογή και την επιβίωση αποφεύγοντας τη διαχείριση του πρωτόγνωρου συστημικού στρες μέσα από την άγονη, στείρα και αποδυναμωτική σύγκρουση.

 

Συστημικό / οργανισμικό επίπεδο

Για την προσαρμογή σε συστημικό επίπεδο, στο πως θα πρέπει ο οργανισμός και οι ομάδες δηλαδή να λειτουργούν καλύτερα στην καινούργια καθημερινότητα θεωρούμε με βάση τις αρχές λειτουργίας των ανθρωπίνων συστημάτων:

Οργανισμός:
Ο μεγάλος οργανισμός πρέπει:

  • Να διατηρήσει τις λειτουργίες του.
  • Να διατηρήσει τη συνοχή του και τα εξωτερικά του όρια άθικτα
  • Να βάλει σε εφαρμογή ένα CBP (Continuity of Business Plan), αν υπάρχει, διαφορετικά να οργανώσει ένα, βελτιστοποιώντας το στην πορεία.

Σε επίπεδο τμήματος, εργασιακής ομάδας, παραθέτουμε μια αποτελεσματική από την εμπειρία μας προσέγγιση σε σχέση με τον leader/ manager της ομάδας.

Στόχοι του θα πρέπει να είναι:

  1. Η διατήρηση της συνοχής της εργασιακής ομάδας: είναι κρίσιμο οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να νιώθουν μέλη μιας εργασιακής ομάδας ακόμα και αν δεν συναντιούνται. Να νιώθουν ότι ανήκουν και ότι είναι κοντά μεταξύ τους και με τον αρχηγό της ομάδας.
  2. Να βοηθήσει την ομάδα να διαχειριστεί το άγχος σε ατομικό και σε ομαδικό επίπεδο. Προσωπική επικοινωνία με τον κάθε απομακρυσμένο εργαζόμενο αν χρειάζεται για ενημέρωση, εμψύχωση, ομαδική επικοινωνία. Αν χρειαστεί να αναλάβει πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα κανάλι ομαδικής επικοινωνίας διαδικτυακό ως μέσο αυτοβοήθειας/ στήριξης της ομάδας πχ messenger group, viber group.κτλ
  3. Να καταπολεμήσει την ανασφάλεια της ομάδας διατηρώντας την μέσα στον κύκλο έγκυρων πληροφοριών, νέων και ενημερώσεων που αφορούν την εργασία τους.
  4. Να βοηθήσει τους εργαζόμενους να διαχειριστούν τη ματαίωση που μπορεί να έχει για κάποιους η τηλεργασία, καθοδηγώντας τους να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες καθώς κάθε νέα συνθήκη απαιτεί προσαρμογή.

Με δεδομένη την ανάγκη μας και την αφοσίωσή μας στο να παρέχουμε με τη σειρά μας στήριξη ως οργανισμός σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε και να προτείνουμε από την πλευρά μας, με ένα συστηματικό τρόπο και με άλλες προσεγγίσεις σχετικά με το πλάνο επιβίωσης που προτείνουμε καλύπτοντας και τον πυλώνα της Ανθεκτικότητας και της Εξέλιξης.

Και όλα αυτά με το βλέμμα σε ένα μέλλον που θα είναι εξίσου απαιτητικό.

Ρωτήστε μας περισσότερα